Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

De boel bij elkaar houden?

René Cuperus over de dreigende kloof, op 26 september in Studio Idee

Studio Idee in Loenen organiseert regelmatig politieke avonden voor mensen uit alle hoeken van gemeente Stichtse Vecht. Voor jong en oud, van links tot rechts en alles daartussenin. Overigens zijn ook mensen van buiten Stichtse Vecht welkom.

Op donderdagavond 26 september spreekt cultuurhistoricus René Cuperus bij Studio Idee. Hij gaat dan in op de groeiende kloof tussen de mensen die zich betrokken voelen bij maatschappelijke ontwikkelingen en de mensen die afhaken van politiek en bestuur. Hij brengt dit in verband met de vraag of mensen nog wel ervaren dat ze zelf de regie hebben over hun leven. Of denken veel mensen misschien dat alles wat belangrijk is ‘over hun hoofd heen’ gebeurt?

Wie is René Cuperus

Cuperus is verbonden aan Clingendael – Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen. Hij is ook bekend van artikelen in onder andere NRC en De Volkskrant. Samen met sociaal-geograaf Josse de Voogd bestudeert hij welke factoren maken, dat mensen voor een bepaalde politieke richting kiezen of misschien wel helemaal afhaken. Daarover stelden Cuperus en De Voogd in 2022 de Atlas van Afgehaakt Nederland op. Dit is een indrukwekkend overzicht van het stemgedrag in de verschillende delen van Nederland en de gevoelens die daar mogelijk achter zitten. Politicus Johan Remkes zei bij het aantreden van de nieuwe Tweede Kamer, dat ieder nieuw kamerlid dit boekwerk gelezen zou moeten hebben.

Welkomstwoord burgemeester Ap Reinders

De avond van 26 september begint met een kort welkomstwoord van de burgemeester. De leiding van de avond is in handen van Peter Kee uit Nieuwersluis, die als parlementair journalist bekend is van radio en tv.

Voor de pauze vertelt René Cuperus over zijn bevindingen, waarbij hij ook ingaat op de situatie in Stichtse Vecht. Na de pauze kan iedereen meepraten over de toekomst. Wat kunnen en willen we doen om het proces van polarisatie tegen te gaan? We zijn benieuwd hoe de verschillende politieke partijen hierover denken en hebben aan twee politici uit onze omgeving gevraagd om voorafgaand aan de discussie een aftrap te doen: Sarah van Lindenberg-Hess, fractievoorzitter CDA en orthopedagoog, en Arjan Miedema, bestuurslid Waterschap (PvdA) en medewerker Ministerie van Onderwijs. Ook andere politici en burgers worden uitdrukkelijk uitgenodigd om te reageren.

 Samenhang

Maatschappelijke instanties en kerken zetten zich in om samenhang tot stand te brengen en te voorkomen dat mensen geïsoleerd raken. In onze dorpskernen zijn er interessante voorbeelden uit verschillende buurten, wijken of hele dorpskernen. Irmgard Machielsen vertelt deze avond hoe ze dat in Vreeland aanpakken. Zij was tot voor kort voorzitter van de Seniorenraad van Stichtse Vecht.

We verwachten dat onder meer de volgende vragen aan bod komen. Wat kunnen we van deze avond leren? Zijn we wel gediend van initiatieven voor meer samenhang en willen we polarisatie tegengaan? Of willen we liever met rust gelaten worden?

We rekenen op een pittig debat tussen de aanwezigen.

Waar?
Studio Idee Loenen. Ingang Driehovenlaan 2 of Rijksstraatweg.

Wanneer?
26 september, aanvang 20.00 uur. Inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur.

Aanmelden: bij Studio Idee, www.studoideeloenen.nl, inlichtingen 06 300 999 29

Kosten
€5,- inclusief koffie/thee.

Met dank aan: Cultuurfonds Stichtse Vecht

Annemiek Elling, mede namens Joseph Toonen en Frans Sträter (samen de werkgroep politiek van Studio Idee).

Jaargang 4 | nummer 1 | september 2024

Laatste nieuws