Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar (van 2 t/m 13 oktober) is lekker eigenwijs. En de leestip van LoenensNieuws is De toch niet zo eenzame tocht van Torre. Dit is het onweerstaanbare debuut van Annekarijn Overduin.
Dit boek gaat over Torre, een gewone jongen, die net aan de zomervakantie is begonnen. Zijn ouders zijn vooral druk met zijn kleine babybroertje. De lichtelijk overspannen sfeer thuis wordt goed neergezet aan het begin van het boek. Daarom moet Torre een paar weken uit logeren. Niet bij zijn beste vriend, zoals eigenlijk de bedoeling was. Want nadat hij op de vlucht sloeg voor een stel pestkoppen en Torre zijn vriend toen alleen liet, wil die niet meer met hem op vakantie. In het verhaal komt de angst die Torre in moeilijke situaties overvalt, vaker terug. Het zal voor kinderen herkenbaar zijn. Want dapper wil je best zijn, maar wat als je lichaam niet meewerkt?
Torre’s avonturen
Dan moet Torre maar met zijn zonderlinge oom Frons mee, die in de bergen woont met een hele kudde geiten. Net als ze zijn aangekomen, wordt er een klein geitje geboren, Natneus. Dit schattige beestje wordt Torre’s beste maatje. Vanaf het moment dat er een vreselijke onweersbui losbarst en ze hopeloos verdwaald raken, is je nieuwsgierigheid naar wat zij samen gaan meemaken niet meer te stoppen. Kleine spoiler: Torre en Natneus komen in contact met eigenaardige wezens die vooral heel grappig zijn en waarvan er één van hele vieze dingen houdt. Het spannende verhaal is helemaal passend in een sprookjesachtig berglandschap met beekjes, bossen en grotten.
Een avontuurlijk boek
De toch niet zo eenzame tocht van Torre van Annekarijn Overduin is haar eerste kinderboek. En het heeft mij verrast. Wat is het fijn om je weer even kind te voelen in de fantasierijke wereld van dit boek. Met de prachtige illustraties van Sophie Pluim komt het helemaal tot leven. Ik wilde zo graag verder lezen, hoofdstuk na hoofdstuk. Ik gun het ieder kind, en iedere volwassene, om dit avontuurlijke boek te ontdekken.
Zelf lezen en voorlezen
Het boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf 10 jaar, voorlezen kan al vanaf 8 jaar. Vanwege de verschillende leuke personages die het verhaal bevolken, kun je je uitleven op allerlei type stemmetjes. Annekarijn Overduin geeft hiervoor op haar website meerdere voorleestips, en ook uitgebreide informatie voor kinderen die een boekbespreking houden in de klas.
De korte hoofdstukken met vele cliffhangers lenen zich dan ook heel goed om in de klas voor te lezen, en er valt veel uit te leren. Annekarijn heeft een lesbrief voor leerkrachten ontwikkeld, waarbij een versie voor op het digibord in de klas, kant en klaar wordt aangeleverd. Een boek ter lering en vermaak met als belangrijkste boodschap, dat als je in jezelf gelooft, je je angst kunt overwinnen. Dapper zijn kun je leren. En dat is een mooi en geruststellend vooruitzicht!
Marieke Bakker-Hoogesteger