Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Van Twenty Three Barbershop naar… KAMM Barbershop

Loenenaar Sjoerd van der Steen startte in 2021 zijn barbershop tijdens een zware periode. Ondanks zijn taaislijmziekte (Cystic Fibrosis), waarbij zijn longfunctie slechts 20% was, hield Sjoerd vast aan zijn droom. Dankzij nieuwe medicijnen kreeg hij in 2022 weer lucht, letterlijk en figuurlijk, wat hem nu de energie geeft om zijn droom van een grotere barbershop te gaan verwezenlijken.

Ik zocht Sjoerd op in zijn huidige barbershop in Loenen die zich nu nog bevindt in de schuur van het ouderlijk huis. Het tekent de gastvrijheid van Sjoerd, dat er buiten een bord staat met: ‘Welkom Loenens Nieuws’.

Als kleuterjuf leerde ik Sjoerd al kennen als een vrolijk en sociaal jongetje, dat goed met zijn klasgenootjes overweg kon. Ondanks dat hij soms rekening moest houden met zijn energie, kon je op een mindere dag aan zijn ogen nog steeds een vrolijk kind herkennen. Zijn betrokkenheid bij anderen was op jonge leeftijd al duidelijk zichtbaar.

In de schuur naast het ouderlijk huis, met steun van zijn ouders, richtte hij in 2021 zijn eigen barbershop op. De plek voor de fietsen werd opgeofferd, en er kwam een kappersstoel uit 1946 centraal in de zaak te staan. Wat begon als een plan om slechts twee à drie dagen per week te knippen, groeide al snel uit tot een volle agenda waarin Sjoerd dagelijks zo’n 15 klanten verwelkomt. In zijn barbershop is er bewust ruimte voor maar één klant tegelijk, wat zorgt voor volledige persoonlijke aandacht en een unieke beleving. Met een goede kop koffie en een geurtje bij vertrek, creëert Sjoerd de sfeer van een echte ‘mannenspa’

Sjoerd knipt alleen mannen, een bewuste keuze vanwege de unieke zorg die komt kijken bij snor- en baardverzorging. Ook het traditioneel knippen van mannen is echt een vak apart. Toch streeft Sjoerd naar een inclusieve plek, waar iedereen die in mannenstijl geknipt wil worden van harte welkom is.  Zijn passie voor het vak ontstond op een festival in Utrecht, waar hij gefascineerd raakte door een barbier in witte doktersjas.  Dit leidde ertoe dat hij zijn hospitality opleiding aanvulde met een cursus barbier, zelfs met een uitstap naar Vietnam om zijn vakmanschap te perfectioneren.

Tussendoor vraag ik Sjoerd naar zijn favoriete gereedschap, waarop hij enthousiast antwoordt dat hij het meest gehecht is aan zijn KAM, die perfect meebuigt met elke beweging. Dit sluit opmerkelijk mooi aan bij zijn levensmotto: omarm veranderingen, ook al zijn ze niet altijd gewenst; leef met de dag en als je twijfelt: gewoon doen!

Voor Sjoerd is het kappersvak het mooiste dat er is: elk half uur een nieuw gesprek en een nieuwe creatie. Na vijf weken komen de klanten weer terug en begint het hele proces opnieuw. Kwaliteit en gezelligheid staan altijd centraal, waardoor hij sterke en langdurige banden opbouwt met zijn klanten. Veel van Sjoerds klanten zijn dorpsgenoten en ondernemers uit Loenen, wat zijn netwerk vergrootte en hem op het spoor bracht van het oude Rabobankgebouw. Dit bood de kans om zijn zaak uit te breiden, mede met steun van creatieve vrienden en klanten uit de buurt. In 2023 werd het zo druk dat hij een collega miste en besloot de stap naar een grotere barbershop te zetten. Nu is het moment eindelijk daar, en om dit mogelijk te maken, is hij een crowdfundingcampagne gestart. Meer informatie over de campagne is te vinden via https://crowdaboutnow.nl/campagnes/twentythreebarbershop

Naast zijn vaste team dat hem creatief en zakelijk ondersteunt, heeft Sjoerd ook een goede band met andere ondernemers en kappers in Loenen. Er heerst een sfeer van samenwerking in plaats van concurrentie, waarbij iedereen elkaar dingen gunt. Sjoerd laat zijn haar nog steeds weleens knippen door Merina, de kapster die hem als kleine jongen al knipte. Dit laat zien hoe fijn het is om te ondernemen in een dorp, waar ondernemers elkaar goed kennen en de lijntjes kort zijn.

Sjoerd vertelt dat hij in Loenen een veilige en fijne jeugd heeft gehad. Zijn keuze om juist hier zijn nieuwe zaak te openen, komt voort uit de wens iets terug te doen voor het dorp en bij te dragen aan de lokale gemeenschap. Toch wil hij ook een vleugje internationale allure meebrengen door zijn unieke producten uit zijn barbershop in Vietnam een plek te geven in de nieuwe zaak.

De planning is om in januari 2025 alles af te ronden, zodat de nieuwe zaak in februari zijn deuren kan openen.

De naam van de nieuwe zaak wordt KAMM Barbershop, en Loenens Nieuws heeft de eer om dit als eerste bekend te maken!

Voel je vrij om binnen te lopen, ongeacht of je een kale bats hebt of gewoon zin in een praatje; iedereen is van harte welkom!