Op 23 november speelt het Oktet aan de Vecht de sterren van de hemel
Op 15 december 2023 overleed Hans Dullaert. Hij was een veelzijdige Loenenaar: actief in de Historische Kring, een gepassioneerd zeiler, maar bovenal een talentvol en internationaal beroemd hoornist.
Je hebt van die mensen die altijd een positieve sfeer meebrengen. Dat merk je meteen als ze binnenkomen. Zij stralen rust en vertrouwen uit, en zorgen voor verbinding. Zo’n type was Hans.
Met zijn hoorn reisde hij de halve wereld af en speelde in beroemde orkesten. Uiteindelijk belandde hij als solohoornist bij het Radio Filharmonisch Orkest, na periodes bij onder meer het beroemde symfonieorkest van Bergen in Noorwegen, het Schönberg Ensemble en het Nederlands Kamerorkest. Die laatste stop was niet alleen van muzikaal belang: hij leerde daar zijn grote liefde, de violiste Jeanne kennen, met wie hij sindsdien lief, leed en muziek deelde. Na zijn pensioen was Hans nog vaak te horen, vooral als invaller bij het Koninklijk Concertgebouworkest, als lid van het Rietveld Ensemble en het Oktet aan de Vecht.
Op zaterdag 23 november treedt het Oktet aan de Vecht op in de Grote Kerk. De musici geven hiermee een ode aan ‘hun’ geliefde hoornist Hans Dullaert.
Hans was een rots in de branding voor wie met hem musiceerde.
Hans wordt door velen gemist. Ook door de leden van het Oktet aan de Vecht. Ik sprak met twee van hen, Peter Steinmann en Ronald Karten. Zij beschouwen Hans niet alleen als een collega, maar ook als een bijzondere vriend. Hij was vernieuwend, inspirerend en stabiel.
Voorafgaand aan een optreden is er altijd wel een zekere spanning, die zal Hans ook hebben gekend. Maar zijn aanwezigheid hief die spanning op. Hij raakte niet gauw in verwarring en liet zich ook niet gemakkelijk opjutten. Zo vertellen zijn collega-musici nog graag over die keer dat Hans plotseling moest invallen, toen het Concertgebouworkest in Londen speelde. Het was zaterdag en de daar aanwezige hoornist viel plotseling uit. Hans speelde op dat moment in de ZaterdagMatinee in Amsterdam. Hij kreeg het dringende verzoek om ‘s avonds om acht uur in Londen te komen spelen. Riccardo Chailly was destijds de dirigent van het Concertgebouworkest. Hij zou Hans wat aanwijzingen geven en dan moest hij het ‘gewoon’ maar fixen. Na een race tegen de klok met vliegtuig en taxi’s wist Hans zich een kwartier voor aanvang van het concert bij Chailly te melden. Die overhandigde hem een papier vol met aantekeningen over accenten, tempi, intonaties en plekken in de partituur die extra aandacht behoefden. Hans nam het papier beleefd in ontvangst, verscheurde het buiten het zicht van de dirigent en knikte zijn collega-muzikanten bemoedigend toe. Het concert werd een succes. Chailly gunde Hans extra applaus door hem meermaals naar voren te halen en toe te laten juichen.
Oktet aan de Vecht
Voor Hans Dullaert en zijn collega’s was samen musiceren en muziek studeren een levensnoodzaak.
Toen Hans en een paar van zijn collega’s met pensioen gingen zochten ze naar mogelijkheden om muziek te blijven maken. In de muziekliteratuur van de 18e en 19e eeuw vonden ze mooie blaasmuziek waarmee een bijzonder repertoire op te bouwen was. En zo kwam het blaasoktet tot stand, een gezelschap van telkens twee hoornisten, hoboïsten, klarinettisten en fagottisten. Zo’n kamermuziekensemble biedt fantastische mogelijkheden: bijvoorbeeld om subtiele muzikale lijnen af te wisselen met volumineuze passages, waarmee je een hele concertzaal of kerk kunt vullen. Het Oktet aan de Vecht bestaat uit ervaren en bevriende blazers van verschillende leeftijden uit gerenommeerde Nederlandse symfonieorkesten.
Beethovens’ Rondino
Hans Dullaert is er niet meer. De leden van het Oktet aan de Vecht denken nog bijna dagelijks aan hem. Met de muziek die zij spelen, halen zij Hans weer even dichterbij. Zij spelen muziek die hem dierbaar was en waaraan mooie herinneringen verbonden zijn. Het zijn composities voor blaasensemble uit de tijd van Mozart, Beethoven en Rossini. We gaan het horen in de Grote Kerk op 23 november. Op het programma staat ook een van de lievelingsstukken van Hans, het gevoelige Rondino van Beethoven. Wat zal dat prachtig klinken in die kerk met zijn mooie akoestiek. Ik verheug me erop.
Maarten Elling
Kaarten
Het concert is op zaterdag 23 november om 20.15 uur in de Grote Kerk van Loenen.
Standaardticket
€ 20,00
Jongerenticket (t/m 18 jaar)
€ 15,00
Verkrijgbaar via www.grotekerkloenen.nl, bij Care & Beauty drogisterij EnZo in Loenen en bij boekhandel Marinus van Kralingen in Breukelen.