Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Vrede en verbinding – Lezing over Marc Chagall in Studio Idee

Op woensdag 18 december 2024 hield Frans Sträter – wie anders – weer een kunstlezing in Studio Idee. Deze keer stond Marc Chagall centraal. Hij was een veelzijdig kunstenaar en in het bijzonder meester in glas en lood.

Het zaaltje van Studio Idee stroomde vol, in allerijl plaatsen vrijwilligers nog extra stoelen bij. Frans dacht dat hij nog nooit zoveel mensen op een van zijn lezingen had gehad, voor hem was de ochtend al geslaagd. Maar goed, het ging dan ook over niemand minder dan Marc Chagall!

Zo heette hij helemaal niet, hij was in 1887 in Wit-Rusland geboren als Mosje Segal. Zijn joodse achtergrond maakte dat hij nog al eens noodgedwongen moest verkassen. Hij was een veelzijdig kunstenaar en zijn komaf uit een gezin van handelsmensen laat sporen na in zijn werk. Na WOII komt hij voor de tweede keer in Frankrijk terecht, waar hij zal blijven. Begin jaren 50 raakt hij geïnspireerd door de magie van gebrandschilderd glas en daar gaat hij zich op toeleggen.

De kathedraal van Metz was in 1960 een van zijn eerste grote opdrachten. Hij was toen 63, de meeste mensen denken dan al aan stoppen. Bij zijn werk werd hij geïnspireerd door de bijbel. In zijn werk was hij wel altijd op zoek naar de verbinding tussen de basiswaarden van verschillende religies. Hij zou in dik twintig jaar tal van iconische gebouwen van glas-in-loodramen voorzien, waaronder het gebouw van de Verenigde Naties in New York. Zijn stijl sprak heel erg tot de verbeelding en zijn kleurgebruik was uitbundig. Blauw was zijn lievelingskleur, wat goed te zien is in zijn werk voor de Art Institute of Chicago.

In de kapel van Saillant voltooide hij in 1982 zijn laatste werk. Drie jaar later overleed hij, 97 jaar oud. Hij bleef ondanks zijn bekendheid eigenlijk de eenvoudige jongen uit een dorpje in Wit-Rusland, die het als zijn roeping zag zijn talenten in te zetten om de boodschap van vrede en verbinding uit te dragen.

Na een uurtje was Frans door zijn 77 (!) sheets heen en toog het publiek opgetogen en voldaan huiswaarts. Zij weten nu alles van het vermaarde glas-in-loodwerk van Mosje Segal alias Marc Chagall.