Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Hallelujah, Händels Messiah in de Grote Kerk van Loenen

Elke week leven de leden van het koor Vreeland Vocaal zich uit met het oefenen van de koren uit Händels beroemde oratorium De Messiah. De energie straalt ervan af. De uitvoering is pas in mei, maar het klonk al levendig en krachtig toen ik in maart een repetitie bijwoonde.

Dat ligt voor een belangrijk deel aan de energieke, professionele dirigente Gusanne van den Brink en de vaardige begeleiding van Tjako Groenewold op zijn elektronische piano. Maar het zijn natuurlijk vooral de vijftig koorleden die gemotiveerd zijn om op 17 mei een mooie uitvoering in Loenen te verzorgen. Dan neemt het Nationaal Symfonisch Kamerorkest (NASKA) de taak van Tjako Groenewold over, compleet met strijkers, pauken, kistorgel en trompet. Ook komen er dan vier professionele solisten om de aria’s te zingen. Het belooft een bijzonder mooie, levendige uitvoering te worden.

Jubileumconcert
Het is alweer 25 jaar geleden dat het kamerkoor Vreeland Vocaal voor het eerst van zich liet horen. Het koor bestaat doorgaans uit rond de twintig leden, de meesten uit Stichtse Vecht. Het is een van de weinige koren in onze gemeente dat op hoog niveau grotere klassieke werken ten gehore brengt. In het recente verleden stonden onder andere Mozart, Schubert, Bach en Fauré op het programma.

Het 25-jarig bestaan vieren ze met een uitvoering van gedeelten uit “De Messiah” van Händel. Om het nog mooier te laten klinken heeft het bestuur zijn best gedaan om meer zangers bij het project te betrekken. Zo is het uiteindelijk gelukt om een koor van vijftig liefhebbers te formeren. Vervolgens zijn ze er ook in geslaagd om een professioneel orkest en vier solozangers voor de aria’s bij het concert te betrekken. “Het kostte veel inspanning om dit voor elkaar te krijgen,” verzucht initiator Monique Nooteboom. “Maar het is gelukt. Nu graag alleen de kerk nog vol met toehoorders.” Natuurlijk komt dat ervan. Wie laat er nu zo’n prachtige uitvoering lopen als die om de hoek – en dan nog wel in die mooie kerk – wordt georganiseerd?

Wereldpremière zonder hoepelrokken en sabels
De Duits-Engelse componist Georg Frederic Händel (1685-1759) was in zijn tijd bekend vanwege zijn vele Italiaanstalige opera’s. Toen op een gegeven moment bleek dat het publiek daar minder belangstelling voor opbracht, is hij op latere leeftijd oratoria gaan componeren. Dit zijn muziekstukken voor solisten en meestal ook koren, zonder toneelspel en vaak met een religieus thema. Om de muziek toegankelijker te maken voor het publiek, gebruikte Händel teksten in de Engelse taal.

“De Messiah” is ongetwijfeld zijn beroemdste en meest uitgevoerde oratorium. Wie het stuk niet kent, heeft vast wel het bekendste deel daaruit gehoord: het Halleluja. Händel schreef het stuk in 24 dagen. Het was van begin af aan een groot succes. Bij de première in Dublin in 1742 kregen de dames uit het publiek het verzoek om niet in een omvangrijke hoepelrok te komen. De mannen moesten hun sabels maar liever thuislaten. Want alleen op die manier was het mogelijk 700 toegangskaarten te verkopen voor een zaal waar doorgaans 600 mensen met hoepelrokken en sabels in konden.

Concertzaal of Kerk
De tekst van “De Messiah” bestaat uit korte losse stukken uit het Oude en Nieuwe Testament. Er zit wel een lijn in de verschillende achter elkaar geplaatste fragmenten. In het eerste deel wordt de Messias aangekondigd en gaat het over de geboorte van Jezus. Het tweede deel behandelt zijn lijden, dood, verrijzenis en hemelvaart. Het derde deel gaat over zijn wederkomst en het te verwachten rijk. Dat lijkt misschien zware kost, maar behalve de passages over het lijden en de dood is de muziek energiek en vaak opgetogen.

Er was in Händels tijd van begin af aan discussie over de vraag of dergelijke sacrale muziek wel uitgevoerd kon worden in een theaterzaal, waar ook opera’s en theatervoorstellingen plaatsvonden. We hoeven hier de discussie niet te voeren. De Grote Kerk is immers een sacrale plek, hoewel daar tegenwoordig ook wereldse voorstellingen worden gegeven.

17 mei Grote Kerk
De uitvoering van de hele “Messiah” duurt ongeveer tweeëneenhalf uur, maar dat gaat op 17 mei niet gebeuren. Vreeland Vocaal heeft een selectie van de mooiste koren en aria’s gemaakt, waardoor het concert anderhalf uur duurt met halverwege een pauze.

Aanvang 19.30 uur (kerk open vanaf 18.30 uur)
Kaarten € 25 (t/m 21 jaar halve prijs), inclusief gratis pauzedrankje
Verkrijgbaar via www.vreelandvocaal.nl of bij Care & Beauty, Bredestraat 10, Loenen a/d Vecht.

Maarten Elling